Websites voor mobiele apparaten

Websites worden steeds vaker bekeken via mobiele apparaten. De opmars van mobiele telefoons en tablets is op zijn minst spectaculair te noemen. Het aantal zoek opdrachten is sinds 2010 met 400% gestegen. Het is dus van groot belang dat jouw website geschikt zijn voor deze devices. Met het introduceren van AMP project heeft Google een grote stap gezet op het gebied van internet gebruik op mobiele devices. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages, dit houd in dat jouw website razendsnel laden op mobiele devices zoals tablets en mobiele telefoons. AMP pages zijn te herkennen aan het label voor een website in de google zoekresultaten.


Wat is het AMP project

AMP ofwel Accelerated Mobile Pages project is een samenwerking tussen een aantal grote bedrijven. Onder andere Google, twitter en BBC zijn verantwoordelijk voor dit bijzondere project. Een website bestaat uit een HTML code, deze code bevat diverse elementen die zorgen voor lange laadtijden. De elementen die ervoor zorgen dat een website langzaam laad op een mobiel apparaat worden in AMP pagina's vervangen door door AMP elementen. Dit zorgt dus in feite voor een light versie van jouw website. Hierdoor is het mogelijk om jouw website al te laden voordat jouw bezoeker op de link gedrukt heeft. Zo hebben bezoekers van jouw website direct beschikking tot jouw content.

Hoe werkt een AMP website

In AMP websites staat de content centraal, deze pagina's worden gecached door Google. Dit houd in dat de content op jouw website al word geladen voordat de bezoeker op de link drukt in Google. Extra elementen zoals afbeeldingen worden ook sneller weergegeven omdat deze in AMP websites tot 50% minder data verbruiken als traditionele websites. AMP website bestaan uit drie hoofd componenten: AMP HTML, AMP JS en AMP CDN. Dit zijn componenten die elke traditionele website bevat maar dan geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Dit betekend simpelweg dat deze onderdelen zorgen dat jouw website constant presteerd en rijke content mogelijk maken.


Snelle websites, sneller gevonden in Google

Het hebben van een website die razendsnel laad heeft niet alleen voordelen voor de gebruikservaring. AMP websites worden tegenwoordig ook hoger geïndexeerd in Google. Google meet namelijk hoelang jouw website nodig heeft om volledig te laden. Daarnaast word er door Google gekeken hoeveel bezoekers de pagina verlaten voordat de pagina volledig geladen is. Als veel bezoekers de pagina verlaten voordat deze volledig geladen is levert dit een hoog bouncepercentage op. Website met een hoog bouncepercentage worden door google als minder waardevol beschouwd. Het is dus belangrijk om een website te bouwen die niet alleen mooi is maar ook snel laad.

Voordelen van AMP websites

  • Hogere indexatie in Google
  • Betere gebruikers ervaring door snellere laadtijd
  • Geen overbodige elementen die jouw website vertragen
  • AMP websites zijn toekomst bestendig door het optimaliseren voor mobiele apparaten

Ontdek wat eyedouble voor jou kan doen